Zelf bewuste kleding maken! Zo kies je de juiste materialen

Maak jij graag je eigen kleding? Een goede gewoonte! Want we weten allemaal dat kleding in sommige gevallen onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd wordt. In het kader van het milieu en het verkleinen van je ecologische voetafdruk wil je dit proces zo bewust mogelijk aanpakken. Dit doe je bijvoorbeeld door goede materialen te gebruiken zoals nappaleer. Zo kies je de materialen voor jouw eigen kleding.

Waarom zelf kleding maken?

De grootste reden om zelf je kleding te maken is dat het veel beter is voor het milieu. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over de lange reis die kleren maken voordat ze bij jou zijn, alle chemische stoffen die gebruikt worden om ze te wassen, verven en behandelen, of al het verpakkingsmateriaal als je iets online koopt. Zelfgemaakte kleding is een stuk groener en bewuster dan kleren waarvan je liever niet weet onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt.

Goede kwaliteit

Bewuste kleding gaat lang mee en hoeft daarom niet snel vervangen te worden. We willen immers zo min mogelijk hoeven te consumeren. Gebruik kwalitatieve materialen, zoals leer van leatherbox.com om jouw kleding te vervaardigen. Natuurlijke materialen zijn vaak het best. Denk hierbij aan leer, zijde of stevig katoen. Ga ook niet voor al te dunne stoffen. Synthetische materialen kunnen snel scheuren of zijn na een paar wasbeurten al helemaal lelijk geworden.

Vegan

Sommige mensen willen niet alleen een steentje bijdragen aan het milieu, maar ook aan het welzijn van dieren. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop opties om vegan kleding te maken. Leer is een ingewikkelde kwestie. Er bestaan namelijk een hoop vegan alternatieven voor leer, maar deze gaan weer sneller stuk en zijn daarmee ook een stuk minder duurzaam. Het is daarom een goed idee om te kijken naar andere mooie natuurlijke stoffen die volledig op plantaardige basis zijn. Katoen, bamboe, zijde of linnen kunnen allemaal gebruikt worden voor kleding, zonder dat hier dieren voor gestorven of op een andere manier gedupeerd zijn.

De ritsen

Waarschijnlijk heb je een rits nodig voor bijvoorbeeld een kledingstuk of een jas. Voor een jas of een broek die je helemaal open kunt ritsen, heb je een rits nodig die je helemaal los kunt maken. Voor een broekzak of een gewone broeksluiting heb je een rits nodig die aan de onderkant aan elkaar vast blijft zitten. Bedenk ook van welk materiaal je rits moet zijn. Een metalen rits is zwaarder dan eentje van aluminium. Beide materialen zijn gelukkig recyclebaar en dus ook een duurzame keuze. Voor kleding en jassen moet je ook nadenken of je rits een slotje moet hebben zodat hij niet vanzelf open gaat. Je wilt natuurlijk niet dat je broek opeens zakt of je jas open staat. Heb jij al eens zelf kleding gemaakt?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën