5 tips voor de aanschaf van een stofzuiger

Wanneer je een nieuwe stofzuiger aanschaft, wil je er zeker van zijn dat je de juiste koopt. Hij moet passen bij jouw gebruikswensen, vloeren en huishouden. Er is een enorme keuze aan verschillende soorten stofzuigers met uiteenlopende maten en van verschillende merken. In deze blog lees je 5 handige tips die jou zullen helpen om, ondanks de bomen, het bos weer te zien bij het kiezen van een stofzuiger. 

 

Het soort stofzuiger

 

Allereerst is het belangrijk om te beslissen welk soort stofzuiger je wilt. Daarmee sluit je er al een heleboel uit, waardoor de keuze smaller wordt. Je kunt kiezen voor een traditionele sledestofzuiger: een stofzuiger met een slede en een stofzak. Deze traditionele stofzuigers zijn er ook zonder stofzak. Stof wordt daarbij opgevangen in een opvangbak, die je eenvoudig kunt legen. Ook kan je kiezen voor een steelstofzuiger. Deze heeft de motor in de steel en is meestal draadloos. Een robotstofzuiger neemt de volledige stofzuigtaak op zich en voor smalle ruimtes of het uitzuigen van jouw auto, kan een kruimelzuiger ideaal zijn. Deze is meestal draadloos, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt.

De zuigkracht

Vervolgens is het belangrijk om te letten op de zuigkracht van de stofzuiger. Dit bepaalt hoe goed en snel de stofzuiger stof opzuigt en voor welke vloeren hij geschikt is. Voor het stofzuigen van tapijt en vloerkleden heb je een hogere zuigkracht nodig. Kijk hierbij niet enkel naar de wattage, want ook de mondstukken, hoe goed onderdelen op elkaar aansluiten en de luchtstroom bepalen de zuigkracht. Tegenwoordig worden stofzuigers niet meer met een hogere wattage dan 900 Watt gemaakt, om zo energie te besparen.

 

Let op het gebruiksgemak

 

Stofzuigers hebben verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak ten goede komen. Let daarop bij de aankoop van jouw stofzuiger. De actieradius bepaalt het bereik van de stofzuiger. Bij een draadloze stofzuiger is dat de duur van de accu. Ook het gewicht is belangrijk, met name wanneer je de stofzuiger veel de trap op moet tillen. Het geluidsniveau bepaalt vervolgens ook het gemak. Vooral met kleine kinderen en huisdieren kan een lager geluidsniveau prettig zijn. Als laatste bepaalt de zuigbuis of je prettig kunt stofzuigen. Let op de lengte, of hij verstelbaar is en de ergonomie. 

 

Heeft het handige mondstukken?

 

Mondstukken hebben een grote invloed op hoe goed de stofzuiger zijn werk doet. Ze zijn meestal bedoelt voor bepaalde ondergronden of maken stofzuigen van smalle kiertjes en randjes mogelijk. Zo kan je met een parketborstel parket stofzuigen zonder deze te beschadigen en haalt een turboborstel het beste dierenharen uit tapijt. Met een kierenborstel kan je makkelijker tussen kleine kiertjes komen. 

 

Het filter

 

Als laatste zijn de filters belangrijk. Deze vangen stofdeeltjes op: allereerst in de stofzak, vervolgens het motorfilter en uiteindelijk in de uitblaasfilter. Er zijn verschillende soorten filter. Voor mensen met een huisstofmijtallergie is een HEPA 13 of 14 filter erg geschikt. Deze filtert 99,95% en 99,995% van de kleine luchtdeeltjes uit de opgeblazen lucht, waardoor de uitblaaslucht schoner is dan die van de omgeving. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën