Honing, beroep zo oud als bier brouwen

Honing is een van de meest geliefde producten dat wordt verzorgd door het mooie dierenrijk.  En hoe kun je daar over klagen? Honing is een verrukkelijk zoete siroop die je overal overheen kan draperen en lekkerder kan maken. Sommige mensen kunnen alleen maar thee drinken als er honing bij zit. Honing wordt gemaakt door bijen voor eigen consumptie maar de mensheid is eigenlijk al sinds vele millennia voor christus honing aan het oogsten. Veel langer dan de meeste mensen zouden denken. Het blijft toch deel uitmaken van de lekkere zoete producten die je hedendaags in de supermarkt kan vinden.

Een beroep voor monniken

Als je tegenwoordig een honingwinkel in loopt sta je er misschien niet zo bij stil maar honing werd vroeger voornamelijk door monniken geoogst. Deze traditie was onderdeel van de sociale functie die monniken hadden. Als geestelijkheid hadden zij vaak de vrijheid en bescherming om zich te richten op dingen waar gewone burgers geen tijd voor hadden. En het verzorgen van bijen was daar een belangrijk onderdeel van. Honing heeft veel goede bijwerkingen, maar alleen de monniken hadden de ruimte om honing te kunnen verbouwen. De monniken vervulden dus eigenlijk een hele speciale rol. In ruil voor niet nuttig werk verrichten ze wetenschappelijk en spiritueel werk wat uiteindelijk toch wel nuttig bleek te zijn.

Hoe wordt honing gemaakt dan?

Een mooi onderdeel van honingproductie is dat het eigenlijk voor een groot gedeelte hetzelfde is gebleven. Tuurlijk, tegenwoordig kun je wel stellen dat er dingen anders zijn. De monniken in de middeleeuwen droegen niet beschermende pakken. Een ding dat de monniken wel deden was het roken van de honing rasters. Dan waren de bijen een stuk rustiger en konden ze zo de honing uit de bijenkorf halen. Voor het maken van honing heb je ook veel bloemen nodig wat op het moment een beetje een probleem is in de wereld. Steeds meer bloemen en planten diversiteit wordt teruggedrongen waardoor er minder bijen zijn waardoor er ook weer minder bloemen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën