De warme zomerdagen zijn weer in aantocht. Met de hete dagen die er de afgelopen zomers tussen zaten, schaffen Nederlanders steeds vaker een airco aan. Een mobiele airco is daarvoor erg handig, omdat je deze kunt verplaatsen en in de winter eenvoudig kunt opbergen. Maar waar moet je precies op letten wanneer je een mobiele airco gaat aanschaffen? In deze blog lees je daar meer over.
Het koelvermogen
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de mobiele airco de ruimte genoeg verkoelt. Dat is afhankelijk van het koelvermogen en de grootte van de ruimte. Het koelvermogen bepaalt namelijk hoeveel de airco kan koelen. Het wordt vaak uitgedrukt in BTU per uur, waarbij een hoger getal betekent dat de airco meer kan koelen. Voor een kleinere kamer is een lager koelvermogen nodig dan voor een grotere kamer. Ook de hoogte van de kamer is daarbij belangrijk om mee te nemen. Je zou gemiddeld kunnen berekenen dat er 136 BTU nodig is om 1 m³ te koelen. Een kamer van 5 bij 5 meter en een hoogte van 2,5 meter heeft dus een koelvermogen van 8.500 BTU nodig. Dit is een inschatting. Heeft de ruimte een plat dak en veel ramen en laat je regelmatig de deur open staan? Dan heb je een krachtigere airco nodig.
De afvoer
Het ideale aan een mobiele airco is dat hij mobiel is. Je kunt hem eenvoudig verplaatsen tussen verschillende ruimtes. Dit betekent alleen niet dat je hem altijd overal kan neerzetten. Hij maakt namelijk gebruik van een afvoerslang naar buiten. De warme lucht wordt daarmee naar buiten afgevoerd. Het verschilt per mobiele airco hoe je de afvoerslang moet geleiden. Dit kan bijvoorbeeld door een muur heen of door een raam. Bij ramen moet je rekening houden met hoe het raam opent: naar rechts, naar links of door hem naar boven te schuiven. Bij veel mobiele airco’s zit een kit waarmee je de afvoerslang aan het kozijn kan bevestiging, bij andere moet je dit er bij kopen. Let bij de aankoop ook op de capaciteit van de watertank waarin de condens uit de lucht wordt opgevangen. Een watertank met een capaciteit van 1 liter hoef je immers minder vaak te legen dan één van 0,5 liter.
Het geluidsniveau
Over het algemeen hebben mobiele airco’s een hoger geluidsniveau dan een split unit airco. Vooral wanneer je de airco ook in de slaapkamer of tijdens het televisie kijken in de woonkamer wilt gebruiken, moet je rekening houden met het geluidsniveau, dat wordt uitgedrukt in dB’s. Ter vergelijking: 50 dB is het geluid van een koelkast die aanslaat of een auto die langsrijdt, 60 dB is een gemiddeld stemgeluid en 70 dB is te vergelijken met het een harde tv, stofzuiger of meerdere personen die telefoneren.
Verschillende functies
Een airco kan verschillende extra functies hebben. Verschillende mobiele airco’s kunnen ook ruimtes verwarmen, waardoor je ze het hele jaar door kan gebruiken. Ook hebben veel airco’s een luchtzuiveringsfunctie. Deze mobiele airco’s zijn voorzien van een ionisator die de lucht van pollen, stof en allergenen zuivert. Dat is vooral erg prettig wanneer je hooikoorts of een huisstofmijtallergie hebt.
Het energieverbruik
Voor het koelen van de ruimte, gebruikt de airco energie. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. De meeste mobiele airco’s hebben tegenwoordig energielabel A of A+. Ze zijn dus energiezuinig, maar hoe zuinig dat daadwerkelijk is, hangt af van het temperatuurverschil dat bereikt moet worden. Ook wordt er meer energie verbruikt voor het bereiken van de gewenste temperatuur, als de airco langer en vaker aan staat.