Snel last van koude handen? Zo kom je ervan af.

Heb jij vaak last van koude handen? Vaak is het een onschuldig verschijnsel dat vooral veel bij vrouwen voorkomt. Gelukkig is er ook wat aan te doen. Duik even in de oorzaken en oplossingen en geniet voortaan van warme handen op de fiets, tijdens een lange winterwandeling of tijdens frisse dagen in en om het huis.

 

Wat is de oorzaak van jouw koude handen?

De hoofdoorzaak van koude handen is een verminderde bloedcirculatie. Die verminderde bloedcirculatie kan op zijn beurt weer allerlei oorzaken hebben. Onschuldige oorzaken zoals het feit dat jij nu eenmaal sneller reageert op kou, tijdelijke stress of angst maar ook medische oorzaken zoals de ziekte van Raynaud, een trage schildklier, neuropathie (vorm van diabetes) of een tekort aan B vitamines of ijzer.

En waarom heb ik het dan koud bij een verminderde bloedcirculatie? Als het bloed goed doorstroomt door alle plekken van je lichaam heb je het overal lekker warm. Denk bijvoorbeeld maar aan die momenten dat je lekker aan het sporten bent of je op een andere manier lichamelijk inspant. Je bloedsomloop wordt dan gestimuleerd en je warme bloed komt dan makkelijker tot in je kleinste haarvaatjes terecht. Die kleinste haarvaatjes zitten aan de uiteinden van je lichaam, zoals je tenen, vingers, oren, neus en mond. Dat is ook de plek waar jij het eerste kou zult ervaren als de omgevingstemperatuur daalt. 

Soms heeft je lichaam moeite om de bloedsomloop goed op gang te houden. Bijvoorbeeld als je gestrest of angstig bent. Maar ook als de omgevingstemperatuur maar genoeg daalt. De eerste reactie van je lichaam is dan om in de overlevingsstand te gaan draaien en vooral je vitale organen in je romp en je hersenen warm te houden. 

Zó kom je snel van je koude handen af

Heb je lang genoeg met koude handen rondgelopen en wil je er voor eens en altijd mee afrekenen? Er zijn langetermijn- en kortetermijnoplossingen die jou kunnen helpen. 

  1. Een kortetermijnoplossing die jou direct warme handen bezorgt: schaf een paar verwarmde handschoenen aan. Verwarmde handschoenen zijn voorzien van een oplaadbare batterij en bezorgen je urenlang warme handen. Draag een paar dikke verwarmde skihandschoenen op de pistes of een dun paar verwarmde handschoenen met extra grip op de fiets. 
  2. Ga lekker bewegen en breng je bloedsomloop op gang. Binnen no time heb jij het lekker warm. Dit effect kan zelfs tot uren na je inspanning aanhouden. 
  3. Ga even bij jezelf na of je voldoende vlees, vis en zuivelproducten eet. Het is mogelijk dat een tekort aan B vitaminen of ijzer de oorzaak is van jouw koude handen. 
  4. Zorg voor een goede nachtrust. Misschien heb je het al eens gemerkt maar een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je het de volgende dag sneller koud hebt. Een moe lichaam koelt af, omdat het jou wil vertellen dat je een lekker warm plekje op moet zoeken om te gaan slapen. 
  5. Heb je niet alleen last van koude handen maar ook van andere aandoeningen? Breng dan een bezoekje een je huisarts. Het is mogelijk dat een medische aandoening (zie helemaal bovenaan dit artikel) de oorzaak is van jouw koude handen. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën