Wat is een duplex onderzoek?

Wanneer je naar de dermatoloog of naar de vaatspecialist gaat met vaatproblemen dan is de kans groot dat je een duplex onderzoek krijgt. Dit wordt ook wel duplex echografie of doppler onderzoek genoemd. Wat gebeurt er precies tijdens dit onderzoek en wat kan er mee onderzocht worden? Wij leggen het je uit in dit blog.

 

Duplex onderzoek

Het duplex onderzoek ofwel duplex-echo is een onderzoeksmethode om de bloedstroom in de vaten te bekijken. Duplex betekent eigenlijk dat er twee verschillende technieken gecombineerd worden. Bij het duplex onderzoek worden geluidsgolven met hoge frequentie gebruikt. Hiermee worden beelden van de bloedvaten gemaakt en kan de richting en snelheid van de bloedstroom worden bepaald. Uit een onderzoek als dit kan veel informatie worden gehaald zoals waar er vernauwingen of juist verwijdingen zitten en of er bloedstolsels aanwezig zijn. 

 

Het duplex onderzoek ziet er hetzelfde uit als een echo onderzoek. Er wordt met een klein apparaatje over het te onderzoeken deel van het lichaam gegaan en de beelden zijn vervolgens direct op een beeldscherm te zien. Het onderzoek is veilig, niet invasief en volledig pijnloos. 

 

Wat kun je onderzoeken met een duplex onderzoek?

Een duplex onderzoek is erop gericht om de bloedvaten te beoordelen. Dit kan op verschillende plekken van het lichaam en om verschillende redenen. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de bloedtoevoer van de slagaders naar andere gebieden van het lichaam of de bloedstroom in en om het hart. 

Het duplex onderzoek wordt ook zeer regelmatig ingezet om spataderen te beoordelen. Voor een spatader behandeld kan worden, dient er altijd duplex onderzoek plaats te vinden. Dit is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste moet de arts weten om welke spataderen het precies gaat. Op basis daarvan kan de beste behandelingsmethode worden gekozen. Het is ook belangrijk omdat de zorgverzekeraar wil weten om welke soort spatader het gaat. Behandelingen voor grotere diepere gelegen spataders komen namelijk voor vergoeding vanuit de zorgverzekeraar in aanmerking. Kleine en oppervlakkige spataders vallen onder de noemer cosmetische en worden om die reden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Gratis duplex onderzoek bij spataderen

Wanneer je last hebt van spataderen is het belangrijk om deze tijdig te laten verwijderen. Zo voorkom je namelijk verdere complicaties. Helaas worden niet alle spataderbehandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Mede om die reden is het handig om vooraf te weten welke soort spatader klachten veroorzaakt en wat de beste behandeling voor jouw spataders is. Wanneer dit bekend is kan ook direct worden aangegeven of de behandeling voor vergoeding vanuit je zorgverzekering in aanmerking komt. Sommige klinieken bieden zo’n eerste consult gratis en vrijblijvend aan. Optimum Clinics is een van die klinieken. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van spataderen. Vaak kun je er binnen 1 tot 2 weken al terecht voor onderzoek en behandeling. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën