De beste manier om wijn te bewaren? Dat doe je zo!

Stel je gaat op reis naar een bekende wijnstreek in Frankrijk, Italië of Spanje. Je bezoekt een heerlijk regionale wijngaard en koopt een aantal lekkere wijntjes voor thuis te bewaren. Natuurlijk drink je niet al je wijn in één avond op. Nee je bewaart deze voor een speciale gelegenheid. Maar hoe bewaar je nu je wijn het best? En is wijn bewaren in een wijn kast goed?

De ideale temperatuur voor je wijn. 

Alvorens te kunnen vertellen welke temperatuur perfect is voor je wijn, moeten we twee onderscheiden maken. Er zijn namelijk twee verschillende soorten temperaturen. Je hebt de bewaartemperatuur van wijn en je hebt de serveertemperatuur van wijn. 

Bewaartemperatuur voor je wijn. 

Of je nu kiest voor rode of voor witte wijn, de bewaartemperatuur is steeds dezelfde. De ideale temperatuur om jou wijn te bewaren bevindt zich tussen de 10 en 13°C. Is dit hoger of lager? Geen probleem. Maar weet, bij een te hoge of te lage temperatuur kan de wijn zich niet goed ontwikkelen en zal hij nooit zijn complexiteit volledig behalen. 

Zorg er in elk geval voor dat de bewaartemperatuur nooit onder het vriespunt of boven de 25°C komt. 

Serveertemperatuur voor je wijn. 

De ideale serveertemperatuur, in tegenstelling tot de bewaartemperatuur, is voor elke wijn verschillend. Doordat de smaak van de wijn enorm hard afhangt van de temperatuur is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. 

 

Waar moet je nog opletten bij het bewaren van je wijn? 

 

Niet alleen de temperatuur speelt een rol bij het bewaren van je wijn, ook het klimaat en de omgeving zijn belangrijk in het op de juiste manier bewaren van je wijn. 

Het beste bewaar je je wijn in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur redelijk stabiel is. 

Leg de wijnfles altijd neer, zo blijft de kurk nat en brokkelt deze niet af. Niets is erger dan kurk in je heerlijke wijn! 

 

Luchtvochtigheid is een andere belangrijke factor in het bewaren van je wijn. Een te droge omgeving zorgt voor verdamping van de wijn. Een te vochtige omgeving zorgt dan weer voor schimmel aan het etiket. 

 

Trillingen verstoren de rust van je wijn. Bewaar je wijnen dus op een plek die het minste schokken opvangt. Zelfs kleine trillingen kunnen genoeg zijn om je wijnen te schaden! 

 

Extra tip: Laat je wijn na een lange autorit eerst even een paar weken rusten. 

Wijnkasten zijn de ideale oplossing voor het bewaren van je wijn. 

Heb je geen zin om met al deze factoren rekening te houden? Wil jij er zeker van zijn dat jouw wijn in de ideale conditie blijft? Dan bieden wijnkasten vaak een oplossing. 

Een wijn kast is een kast waar je jouw wijn in kan bewaren. Je bepaalt volledig zelf de temperatuur en luchtvochtigheid van je wijnkast. Bovendien zijn de meeste wijnkasten zo ontworpen dat zij de meeste schokken dempen. 

Je hebt wijnkasten in alle vormen en maten. Zo heb je bestaat er zelfs een klein wijnkoelkastje voor zij die niet veel plaats hebben. 

 

Hoe dan ook, belangrijk is dat je je wijn op de juiste manier bewaard zodat deze kan rijpen en jij kan genieten! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën