De mooiste natuurgebieden in Zeeland

De Zeeuwse natuur is geliefd bij inwoners, recreanten en toeristen. Tegelijkertijd moeten kwetsbare natuurgebieden beschermd worden. De Provincie zoekt hierin de juiste balans. Waar het kan maken we de natuur voor iedereen toegankelijk.

Natuur beleven op eigen wijze
Genieten van de natuur en genieten in de natuur; het betekent voor iedereen iets anders. De een wil vogels kijken en wandelen, de ander picknicken en paardrijden. De natuurgebieden bieden genoeg ruimte en verscheidenheid voor recreatie. Dat kan in een groot aantal gebieden.

Inrichten van de natuur
Bij het inrichten van natuurgebieden houden we rekening met zoveel mogelijk wensen: struinen door de wildernis, ontdekken van het landschap; actief zijn in de natuur of gezellig een dagje uitgaan. We kijken naar welke gebieden geschikt zijn voor welke activiteiten. Dan zorgen we voor passende voorzieningen, variërend van uitzichtpunten voor vogelaars tot parkeergelegenheid en rustpunten voor bezoekers.

We hebben de Zeeuwse natuur ingedeeld in 4 verschillende soorten natuurterreinen:
Het afgesloten natuurterrein. Dit gebied mag, om reden van privacy of vanwege kwetsbare natuur, niet zelfstandig betreden worden. Slot Haamstede op Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld.

Het beleefbare natuurterrein. In deze gebieden geldt dat ze alleen toegankelijk zijn via een aangrenzend pad of een weg. Het terrein zelf mag niet betreden worden. Dit zijn vooral de vogelgebieden. Voorbeelden in “Plan Tureluur” zijn de Vogelboulevard in de Prunje en natuurgebied de Pluimpot in Scherpenisse.

Het opengestelde natuurterrein. In deze gebieden zijn er goede mogelijkheden voor wandelaars op wandelpaden. Soms ook voor fietsers, ruiters, of kanovaarders, maar niet overal. Een aantal terreinen sluiten we af in het broedseizoen of in de winter.

De recreatienatuur. Hier zijn veel mogelijkheden om te wandelen, fietsen, paardrijden, varen/kanoën en sporten. Deze terreinen zijn gemakkelijk bereikbaar en hebben voldoende parkeergelegenheid. Ze hebben vaak voorzieningen zoals horecagelegenheden in de buurt en zijn toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Iedereen kan hier het hele jaar door recreëren in de natuur.

Wilt u overnachten in de natuur van Zeeland? Boek dan een seizoenplaats camping aan zee of een jaarplaats camping Zeeland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën