Net als je vinger en teennagels, groeit je haar je hele leven. Bij sommige mensen lijkt het haar moeiteloos uit te groeien tot een mooi, vol kapsel. Bij andere lijkt het wel of er geen centimeter bij komt. Hoe kan dat? Het antwoord is te vinden in de ontwikkeling van ons haar. Deze levensloop kent namelijk drie verschillende fases. De eerste is de anagene fase, waarin zo’n 90% van ons hoofdhaar zich bevindt. Deze groeifase duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar, maar kan soms ook wel 10 jaar duren. In de katagene fase komt de haar binnen 1 tot 2 weken los van het haarzakje. Daarop volgt de telogene fase, waarin de haar binnen 3 tot 6 maanden uitvalt. De groeicyclus begint daarna weer helemaal opnieuw.
Elke maand een centimeter
Hoe lang deze hele cyclus van haargroei in beslag neemt, verschilt per persoon en heeft onder andere te maken met je geslacht en leeftijd. Gemiddeld kun je zeggen dat je haar per maand ongeveer 1 centimeter groeit. Daarbij spelen de seizoenen ook een rol. In de zomer groeit je haar bijvoorbeeld sneller dan in de winter. Dat je haar sneller groeit door het te laten knippen, is een fabeltje. Als je haar korter is, lijkt het sneller te groeien. Extra lengte valt dan sneller op. Daarnaast lijkt je haar na een knipbeurt voller en dikker, omdat de dode punten zijn weggeknipt.
Hoe zorg je dat je haar zo goed mogelijk kan groeien?
Om de haargroei te stimuleren, kun je een aantal dingen doen. Op je voeding letten bijvoorbeeld. Zorg dat je elke dag voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Proteïne is daarbij erg belangrijk. Neem dus genoeg vlees, vis, eieren en melk op in je voedingspatroon. Ook kun je regelmatig een haarmasker met proteïne of aloë vera op je haar aanbrengen. Drink daarnaast dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter water. Dat is goed voor je hele lichaam en dus ook voor je haren.
Een goede verzorging verbetert groei
Naast goede voeding en voldoende water drinken, is de verzorging van je haar essentieel. Door je haren 1 tot 2 keer per dag zachtjes te borstelen, stimuleer je de haarzakjes en dus de groei. Zorg dat je niet te hard borstelt om te voorkomen dat je haar afbreekt. De punten van je haar zijn het oudst. Als je let op de levensloop van je haar, kunnen de uiteinden wel zo’n 3 tot 5 jaar oud zijn! Geen wonder dat de punten na zo’n lange tijd uitdrogen en splijten. Verzorg je haar daarom regelmatig met een goede conditioner of haarmasker om het gezond en gehydrateerd te houden.