Mangohout onderhouden, hoe doe je dat?

Tegenwoordig bestaat er bijna geen woonwinkel meer waar geen mangohouten meubel te vinden is. Meubels van mangohout zijn gewild in Nederland en wij van Vrouwentotaal snappen wel waarom. Door de karakteristieke nervenstructuur krijgt het hout een stoer en robuust uiterlijk wat helemaal aansluit bij de huidige interieurtrends. Uiteraard wil je er na aanschaf alles aan doen om het meubel zo lang mogelijk mooi te houden. Gelukkig is mangohout erg makkelijk in onderhoud, maar mocht het meubel toch gebruikssporen krijgen dan hebben wij een aantal tips om in het achterhoofd te houden. In dit blog vertellen we je er alles over.

 

Kwasten en rollen

Vanuit de fabriek worden mangohouten meubels voorzien van een laag houtolie of beits en een laag bijenwas. Na aanschaf hoef je het meubel daarom niet gelijk te behandelen. Echter vervaagt dit laagje in de loop van de jaren, met name bij intensief gebruik zoals bij een eetkamertafel van mangohout. De oplossing hiervoor is heel simpel: voorzie het meubel opnieuw van een laagje olie, beits of bijenwas. Deze middelen zijn op veel verschillende plekken te koop. Voordat je het nieuwe laagje aanbrengt, is het slim om het oppervlak eerst licht op te schuren. Daardoor blijft het hout namelijk levendig omdat de nerven mooi zichtbaar blijven. Vervolgens kun je kiezen om je meubel dezelfde look te geven door een transparante laag of voor een metamorfose te gaan door voor witte of zwarte beits of een donkere olie of bijenwas te gaan. Test de middelen wel eerst altijd op een onopvallend deel van het meubel, zoals de onderkant of de achterkant. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf. 

 

Beter voorkomen dan genezen

Vooral tafels hebben zo nu en dan een nieuwe beschermlaag nodig, omdat bijvoorbeeld drinkglazen voor kringen kunnen zorgen. Hoewel je dit dus goed kunt verhelpen, kun je het nog beter voorkomen. Door onderzetters consequent te gebruiken voorkom je al de meeste kringen. En is er iets omgevallen? Zorg dan dat je het gelijk schoonmaakt met een licht vochtige doek zonder agressieve schoonmaakmiddelen en dat je het daarna meteen droog maakt. Zo voorkom je blijvende kringen en verkleuringen en blijft de beschermlaag intact. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën