Toekomstmuziek

Als je jong bent schiet het muziekje van de toekomst door je hoofd, vaak een mooie zonnige toekomst met een mooi huis, lieve partner en een fijn gezin. En dat is niet zo vreemd, we hebben allemaal ons ideaalbeeld in ons hoofd, hoewel de realiteit ons soms verrassend bij de neus neemt.

De toekomst begint met het plannen maken van nu. Zeker als je je droompartner ontmoet ga je na een poosje samen verder denken over de toekomst.

 

Geschiedenis

In de Middeleeuwen kwam men voor het eerst in aanraking met het huwelijk, vaak een verstandsbesluit van ouders om hun kinderen zekerheid voor de toekomst te verschaffen. Een huwelijk moest worden gesloten tussen mensen van dezelfde stand. Liefde en geluk waren er ook wel, maar het huwelijk was vooral voor zekerheid, monogamie en economische belangen. Een vader zag zijn welgestelde dochter niet graag met een boerenknecht thuiskomen, met alle gevolgen voor het familiebezit.

Pas in de 18e eeuw kwam de vrije partnerkeuze in opmars en, hoewel de wensen van de ouders nog altijd werden gerespecteerd, mocht men zelf een partner kiezen.

Wel moest schoonvader om de hand van zijn dochter worden gevraagd uiteraard.

 

Romantiek en verstand

Relaties worden uit liefde geboren, maar als er serieuze stappen gezet worden speelt het verstand ook een rol. Het is goed om een aantal afspraken over een gezamenlijke toekomst vast te leggen. Behalve trouwen kan men kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap, het eerste kent een eenvoudige basis en het tweede is eigenlijk een huwelijk zonder boterbriefje.

 

Apart together

Casper en Frank zijn nu zes jaar samen maar wonen nog apart, Casper in Amsterdam en Frank in een kleine plaats in Friesland. Zo kunnen ze de geneugten van de stad afwisselen met  de rust van het Friese landschap. Toch gaat de reistijd opbreken en willen ze meer samen zijn, dus kijken ze naar een gezamenlijke woning in de gemeente Hoorn. Een samenlevingscontract lijkt een goede keuze om eigendomsrecht, verdeling van lasten, en de verdeling van overwaarde of schulden bij mogelijke verkoop van de woning vast te leggen. Ook komen er afspraken over de kunstcollectie die Casper geërfd heeft van zijn moeder, deze moeten na zijn overlijden in zijn familie blijven. Al dit soort dingen moet goed geregeld zijn voor een zorgeloze toekomst, zodat er genoeg ruimte is om te genieten van elkaar en van de liefde. Een samenlevingscontract is een goede basis om de zaken naar eigen inzicht en omstandigheden te regelen en wanneer de relatie niet overeind blijft is er geen rechter nodig om het contract stop te zetten.

 

Punt erachter

Iedereen stapt helemaal happy en vol vertrouwen in een relatie, toch kunnen er dingen gebeuren waardoor je moet besluiten er een punt achter te zetten. Als de nood aan de man is, is het mogelijk om het geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ontbinden. Dat is niet wat je wilt, maar zorgt wel dat beide partijen krijgen waar zij recht op hebben.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën