Waar komt payroll vandaan?

Payroll  is in het begin van de jaren 90 overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Payroll is dan ook een Engels woord en betekent letterlijk loonlijst. Op een loonlijst staan alle werknemers van een bedrijf met de daarbij horende lonen. Je raadt het al; payroll heeft iets te maken met de personeelszaken. Benieuwd wat de geschiedenis van payroll is? Je leest het in deze blog!

 

Wat is payroll?

Om je te vertellen wat de geschiedenis is van payroll, geven we je eerst een duidelijk beeld van wat het inhoudt. Een bedrijf dat doet aan payrollen, besteed de personeelszaken als het ware uit. Het personeel komt op de loonlijst van een payrollorganisatie te staan en deze organisatie regelt alle personeelszaken. Van administratie tot ziek- en betermeldingen en ook de salarissen worden door deze organisatie uitbetaald. Zo kan jij als baas van je bedrijf, de focus weer volledig terugbrengen bij het runnen van je bedrijf en hoef je niet meer wakker te liggen van de personeelszaken. 

 

Payroll in Nederland

Terug naar de geschiedenis van payroll. Sinds de jaren 90 is payroll dus niet meer alleen in de Verenigde Staten een bekend begrip. Dat payrollen was in eerste instantie bedoeld voor de horecabranche. Vooral binnen de horeca was er namelijk vraag naar zo’n organisatie die de personeelszaken uit handen kon nemen. Vaak staan kroegbazen namelijk zelf ook achter de bar of in de zaak en is er helemaal geen tijd om de personeelszaken zelf bij te houden. 

 

Voor andere branches waren er wel payrollorganisaties, maar dit waren vooral uitzendbureaus. Inmiddels is de payrollbranche zo gegroeid dat er meerdere bedrijven zijn die zich hebben gespecialiseerd in payroll en is er voor elke branche wel een payrollorganisatie te vinden die je verder helpt met de personeelszaken.

 

Definitie payroll

Veel uitzendbureaus hadden payroll als bijproduct. De grens tussen uitzendbureau en payrollorganisatie verdween hierdoor. Dit leidde tot heel wat commotie over de definitie van payroll. Payroll kreeg een slechte naam door uitzendbureaus die zich voordeden als payrollorganisatie. Bij deze bureaus kreeg het personeel bijvoorbeeld vaak geen goed pensioen. Iets dat niet past bij een payrollorganisatie dat juist staat voor werknemerstevredenheid.

 

Om de scheiding tussen uitzendbureau en payrollorganisatie weer duidelijk te krijgen, is er een duidelijke definitie opgesteld. Payrollorganisaties zijn gespecialiseerd in personeelszaken en zijn ervoor bedoeld om bedrijven te ontzorgen. Payrollorganisaties werven zelf geen werknemers en hebben geen invloed op de afspraken tussen werknemers en werkgevers. 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën