Zo creëer je een fijne slaapkamer op zolder

In eerste instantie wordt een zolder vaak gebruikt als opslagruimte. Maar als het ruim genoeg is, kun je er ook een prachtige slaapkamer van maken! Zo komt er weer een kamer vrij voor andere doeleinden. Handig als je bijvoorbeeld een thuiskantoor of een nieuwe kinderkamer wil inrichten. Lijkt het je lastig om een slaapkamer op zolder te creëren? Lees dan eerst de onderstaande tips door om je goed voor te bereiden.

 

Zorg voor voldoende licht

Door de schuine wanden kan een zolder erg krap en donker ogen. Dit los je op met meer daglicht. Controleer of je de lichtinval niet blokkeert met grote meubels en kies de juiste raamdecoratie uit. Overweeg om extra ramen te laten plaatsen of kijk naar de mogelijkheden van een dakkapel. Dakkapel kosten kunnen erg variëren per type, materiaal en afwerking. Verdiep je hier goed in om te ontdekken wat de investering waard is.

 

Laat kasten op maat maken

Een standaard kledingkast is meestal niet zo handig op zolder. Door de schuine wanden past het niet of maak je simpelweg niet optimaal gebruik van de ruimte. Het is beter om (inbouw)kasten op maat te laten maken. Ben je zelf een handige klusser? Dan kun je natuurlijk ook je eigen maatwerk kast in elkaar zetten. Het is direct een mooie manier om vreemde hoekjes strak weg te werken.

 

Check de looproute

Check voordat je alle grote meubelstukken op zolder zet of er voldoende loopruimte overblijft. Waar kun je het bed neerzetten zonder iedere ochtend je hoofd te stoten? En waar staat het dressoir op een praktische plek? Als er echt te weinig ruimte overblijft om rechtop te staan, adviseren we om een ruime dakkapel te plaatsen.

 

Laat de zolder goed isoleren

Warmte stijgt naar boven. Oftewel: naar de zolder. Om in de zomer niet helemaal weg te smelten, is goede muur- en dakisolatie essentieel. Dit zorgt ervoor dat gekoelde lucht (bijvoorbeeld van een airco) langer blijft hangen. In de winter blijft het juist langer aangenaam warm.

 

Kies een geluiddempende vloer

Omdat de zolder boven andere (slaap)kamers ligt, is het verstandig om een geluiddempende vloer aan te schaffen. Ook het geluid in de zolderkamer zelf zal hierdoor worden gedempt. Een PVC vloer is een hele goede optie.

 

Ga voor compacte verlichting

Maak in een kleine slaapkamer op zolder vooral gebruik van compacte verlichting. Denk aan wandlampen in plaats van een vloerlamp. Als het plafond hoog genoeg is, is een hanglamp boven bed ook een mooie toevoeging. Het belangrijkste is dat de lampen niet in de weg staan of hangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën