3 Misverstanden over soa’s en waarom een test belangrijk is

Het is een gevoelig onderwerp dat nogal wat ongemakkelijkheden en schaamte kan oproepen: seksueel overdraagbare aandoeningen, oftewel soa’s. Ieder jaar krijgen tienduizenden Nederlanders te maken met een soa. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje: één keer onveilige seks kan al voldoende zijn.

Toch bestaan er ook veel misverstanden over soa’s die ertoe leiden dat meer mensen een soa oplopen dan nodig is. Wij ontkrachten drie misverstanden die bestaan.

1. Ik heb geen klachten, dus ook geen soa

Helaas, er zijn veel soa’s waarbij je lang niet altijd te maken krijgt met klachten of symptomen. Sterker nog, bij chlamydia, de meest voorkomende soa in Nederland, heeft slechts 10% van de vrouwen klachten.

Ben je besmet met chlamydia, dan is de kans dus bijzonder groot dat je er helemaal niets van merkt. Dat wil niet zeggen dat de soa niet alsnog een gevaar kan vormen. Op de lange termijn kan de soa alsnog problemen veroorzaken. In het ergste geval kan er zelfs onvruchtbaarheid optreden. Bovendien kun je de soa ook ‘gewoon’ overdragen als je besmet bent zonder symptomen. 

Laat je dus regelmatig op een soa testen, om er zeker van te zijn dat je volledig gezond bent.

2. Direct plassen na de seks voorkomt soa’s

Helaas, ook dit is een misverstand. Hoewel het bij mannen de kans kan verkleinen, is het allesbehalve een betrouwbare vorm van bescherming tegen soa. Ook direct wassen of douchen na seks zorgt niet voor bescherming.

Sterker nog, bij vrouwen blijkt dit de kans op besmetting te vergroten. Het douchen verandert de zuurgraad van de vagina, waardoor de natuurlijke afweer van het lichaam tijdelijk minder goed zijn werk kan doen in de vagina. Alleen veilige seks met een condoom biedt betrouwbare bescherming. Ook met een condoom is juist gebruik nog essentieel voor goede bescherming.

3. Van orale seks kun je geen soa krijgen

Hoewel de kans over het algemeen een stuk kleiner is, kun je wel degelijk een soa oplopen over verspreiden met orale seks. Onder meer chlamydia kan zich nestelen in de keel. Hierbij kan besmetting van de penis op de keel plaatsvinden en andersom. Van de keel naar de vagina gebeurt in principe niet.

Ook als je alleen orale seks onveilig hebt gehad, is een regelmatige soa test een goed idee. Over het algemeen zijn soa’s gelukkig bijzonder goed te behandelen. Zo kan chlamydia eenvoudig met antibiotica behandeld worden, waarbij je vaak maar één tablet hoeft te nemen. Dit geldt ook voor gonorroe.

Soa’s als hiv en herpes zijn helaas niet te genezen, maar wel goed te behandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën