De belangrijkste verzekeringen voor een beginnende ondernemer

Je bent van plan of je bent bezig met het oprichten van een bedrijf. Hier komt veel bij kijken en je zal veel moeten regelen en organiseren. Ook qua verzekeringen moet je goed kijken wat je nodig hebt en wat overbodig is. Dit kan lastig zijn want het aanbod is ontzettend groot. Om jou een handje te helpen hebben wij de belangrijkste en handigste verzekeringen op een rij gezet.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer ben je aansprakelijk voor letsel- en materiële schade die jij, je product of jouw personeel veroorzaken bij anderen. Een ongeluk zit in een klein hoekje dus het is slim om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Dit is een verzekering die de schade vergoed die je vanuit je bedrijf toebrengt aan anderen.

Als je bijvoorbeeld een architect, ingenieur, advocaat of marketingadviseur bent kan je opdrachtgever jou ook aansprakelijk stellen. Als een fout of een verkeerd advies er voor zorgt dat het bedrijf veel verlies ondergaat kan de opdrachtgever hiervoor jou aansprakelijk stellen. Dit risico kan je verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je denkt er liever niet aan, maar er is altijd het risico dat je arbeidsongeschikt raakt. Er kan een (bedrijfs)ongeluk gebeuren of je wordt langdurig ziek of overspannen. Heel vervelend allemaal, zeker als ondernemer want je krijgt geen uitkering van de overheid. Het is dan ook goed om te kijken of een arbeidsongeschiktheidsverzekering een slimme keuze is.

Je moet op een rijtje zetten welke kosten door lopen en welke inkomsten je nog kan rekenen als je langdurig niet meer kan werken. Ook moet je je afvragen of je voldoende reserves achter de hand hebt, mocht er iets fout gaan. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van een inkomen als je langdurig ziek bent.

Rechtsbijstandsverzekering

Als ondernemer zal je er achter komen dat niet altijd alles gaat zoals gepland. Zo kan er een conflict met klanten, werknemers of leveranciers iedere ondernemer overkomen. Dit kan gaan over afspraken die niet na zijn geleefd of rekeningen die na meerdere aannemingen nog open blijven staan. Als startende ondernemer is het dan ook vaak slim om een zakelijke rechtsbijstandsverzekering af te leggen. Je krijgt dan deskundige hulp en advies om het conflict op te lossen.

Bedrijfsautoverzekering

Als ondernemer moet je uiteraard ook een autoverzekering afsluiten. Je kan er voor kiezen om de auto op de naam van de zaak te zetten, dit kan belastingtechnisch gezien namelijk interessant zijn. Als je dit doet moet je een bedrijfsautoverzekering afsluiten. Ook als je je auto veelvoudig zakelijk gebruikt is dit nodig, bijvoorbeeld bij een rijschool, taxibedrijf of als je elke dag klanten bezoekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën