Kun je het samenlevingscontract met je partner eenzijdig ontbinden?

Het samenlevingscontract is een belangrijk document voor stellen die samenwonen, maar niet getrouwd zijn. Het regelt de verdeling van bezittingen en verantwoordelijkheden tussen partners, en kan helpen bij het oplossen van conflicten als het samenleven eindigt. Maar kan een samenlevingscontract eenzijdig worden ontbonden door één van de partners?

 

Juridische ontbinding

In veel gevallen is het antwoord nee. Een samenlevingscontract is een juridisch bindend document dat door beide partners is ondertekend. Dit betekent dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor de naleving van de afspraken in het contract. Als één van de partners het contract wil ontbinden, is de andere partner meestal ook akkoord hiermee.

 

Onrechtmatige handelingen

Er zijn echter uitzonderingen. Als één van de partners onrechtmatig handelt, zoals bijvoorbeeld bedrog of mishandeling, kan de andere partner de ontbinding van het contract eisen. In deze gevallen kan de rechter beslissen om het contract ontbonden te verklaren. Het is ook belangrijk om te weten dat een samenlevingscontract niet voor eeuwig geldig is. Veel contracten hebben een vervaldatum of een bepaling waarin staat dat het contract automatisch eindigt na een bepaalde periode van tijd. Als het contract eindigt, kunnen beide partners beslissen om het te verlengen of te ontbinden. Op de bovenstaande reden kan je een samenlevingscontract ontbinden.

 

Huwelijkse voorwaarden

In het geval van een echtscheiding, kan een samenlevingscontract ook van toepassing zijn. Indien er geen huwelijkse voorwaarden zijn, dan gelden de bepalingen van het samenlevingscontract voor de verdeling van de bezittingen. In het algemeen is het dus moeilijk om een samenlevingscontract eenzijdig te ontbinden. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en te zorgen dat beide partners akkoord gaan met de bepalingen in het contract. Indien een van de partijen het contract wil ontbinden, is het aan te raden om dit met de andere partner te bespreken en zo nodig juridische hulp in te schakelen. Van tafel en bed scheiden kent dus meerdere kanttekeningen en zal dan ook nooit gemakkelijk zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën