Waarom is voedselverspilling een wereldwijd probleem?

De harde feiten zijn onthutsend. Een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild en dat komt neer op 1,3 miljard ton, terwijl een kwart van onze watervoorraad wordt gebruikt voor de productie van het voedsel dat we eten. Velen van ons maken een verandering door als het gaat om andere uitdagingen waar we als wereldwijde gemeenschap voor staan, zoals plastic of energieverbruik, maar voedselverspilling heeft misschien niet zo veel aandacht gekregen als deze andere kwesties.

Voedselverspilling in de markt

Waarom en hoe wordt voedsel verspild? Er is niet één duidelijk antwoord op deze vraag. Er zijn echter een aantal redenen waarom voedsel wordt verspild. Voedselverspilling is iets dat in elke fase van het proces voorkomt, van het moment dat het wordt verbouwd tot het moment dat het de consument bereikt. Voedsel kan verloren gaan door morsen, het kan bederven tijdens het transport en het kan beschadigd raken door een insectenplaag. In werkelijkheid is er een veelheid aan redenen waarom voedsel wordt verspild en een aantal manieren waarop het kan worden verspild.

Watergebruik

Als je bedenkt dat 70% van het smakelijke water op aarde wordt gebruikt voor drinkwater voor vee of voor gewasirrigatie, dan relativeert dat het hele probleem van voedselverspilling. Ook hier zijn de cijfers alarmerend: 125 liter water wordt gebruikt voor de teelt van één appel of 15.400 liter water is nodig voor de teelt van 1 kg rundvlees. Dit is een ongelooflijke hoeveelheid water die op jaarbasis wordt gebruikt, waarvan veel wordt verspild, wat bijdraagt aan de ellende van de wereldwijde voedselverspilling.

Landgebruik

De grond op aarde is kostbaar, waardevol en beperkt, maar toch wordt 28 procent van de landbouwgrond in de wereld gebruikt voor de productie van voedsel dat verloren gaat. Dit veroorzaakt problemen met de kwaliteit van het land, maar ook de noodzaak om land vrij te maken om ruimte te maken voor het verbouwen van gewassen.

Steentje bij dragen

Als wij dit probleem willen oplossen moeten wij bij onszelf beginnen. Je bord leegeten, niet teveel boodschappen in een keer doen, geen overdreven grote porties koken, etc. Alle kleine beetjes helpen. Een andere leuke manier om voedselverspilling te voorkomen is het kopen van een voedselpakket. Deze voedselpakketten worden samengesteld op basis van hetgeen wat er op dát moment beschikbaar is, draagt dit enorm bij aan het terugdringen van voedselverspilling. Het gaat dan ook in de meeste gevallen om producten die anders afgeschreven zouden worden. Dit heeft niet met kwaliteit van het voedselpakket te maken, maar gaat om kleine afwijken zoals: Producten die een vernieuwde verpakking krijgen, maar nog in de oude versie verpakt zijn, producten waarbij het formaat of gewicht aangepast wordt, aantallen per doos die niet kloppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën