Wat doe je aan fijnstof in huis?

De luchtkwaliteit is van groot belang voor een goed en gezond leven. Daarom is het ook belangrijk om fijnstof in huis aan te pakken. Nog niet zo lang geleden werd er helemaal niet gedacht aan de aanwezigheid van deze stof in binnenruimtes, maar tegenwoordig is dat wel anders. Het is dan goed om te bekijken hoe dit onderzocht kan worden en wat eraan te doen is. Door te meten in welke mate de lucht verontreinigd is, is ook te bepalen wat hieraan gedaan moet worden. De volgende aanpak is dan het best te volgen.


Wat valt allemaal onder fijnstof?

Fijnstof is een verzamelnaam voor deeltjes vervuiling die in de lucht hangen. Ze zijn heel klein en daardoor gemakkelijk in te ademen. In de longen of in het bloed kunnen ze dan schade aanrichten. Er zijn verschillende vormen van fijnstof, waarbij de ene nog kleiner is dan de andere. Het is vooral belangrijk om te weten dat de stofdeeltjes de gezondheid kunnen bedreigen en dat er om die reden dus iets aan gedaan moet worden. Voorbeelden zijn stikstofdioxide, stikstofmonoxide, roet, benzeen, tolueen en koolmonoxide. Er bestaan internationale richtlijnen voor de hoeveelheid in de lucht.


Bronnen van fijnstof

 

Om fijnstof in huis aan te pakken, is het goed om eerst te weten waar het vandaan komt. In dat geval is het belangrijk om te weten dat er meerdere bronnen bestaan. De verschillende soorten deeltjes komen van verschillende plekken. Zo kan het uit zeezout ontstaan. Ook komt het uit de industrie. Daarnaast is het gebruik van open haarden, barbecues en houtkachels een reden waarom fijnstof ontstaat. Ook het verkeer speelt een rol, zowel met rubberdeeltjes van banden als met roet uit uitlaatgassen. Zelfs stro, gedroogde mest en de zaden en pollen van planten spelen een rol.


Hoeveelheid in huis bepalen

 

Het is interessant om te weten hoeveel fijnstof er precies op elk moment in de lucht zit. Het meten daarvan is zowel binnen als buten van belang. Wie wil weten hoe het met de concentratie in de buitenlucht zit, kan deze informatie zo aflezen van één van de vele meetstations die Nederland rijk is. Dit wordt gewoon op de website weergegeven. In huis is de concentratie te meten met speciale apps die gericht zijn op het meten van de luchtkwaliteit. Deze apps werken redelijk nauwkeurig en geven je op elk moment een goed beeld ervan.


Fijnstof terugdringen in huis

 

Het is belangrijk om in huis de lucht zo gezond als mogelijk te maken. Daardoor blijf je zelf ook in betere gezondheid en kan je de klachten zoveel als mogelijk voorkomen. Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen om dit voor elkaar te krijgen. Zo is het slim om met een luchtreiniger in huis te werken. Ook is goed en regelmatig ventileren een belangrijke stap. Maak zelf alles ook met regelmaat goed schoon. Waar mogelijk neem je bronnen van fijnstof weg, denk aan het vervangen van de houtkachel. Ook luchtzuiverende planten kunnen een belangrijke rol vervullen bij het filteren.


Werken met een echte specialist

 

De simpele ingrepen kunnen wel heel veel goeds doen. Toch kan het slim zijn om er een echte kenner bij te halen. Die kan je helpen om professioneel te meten hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Daarmee is dan ook een gericht plan te maken om jouw woonkamer of slaapkamer een stuk frisser te maken. Dit is beter voor jouw gezondheid en zal jou ook beter laten voelen. Precies zoals je dat het liefst ziet. Een professional inschakelen is daarom dus ook altijd wel aan te raden. Zo zorg je voor een optimale luchtkwaliteit.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën