Al 115 jaar de schoenenwinkel van Twente en omstreken

Ten Eekelder schoenen B.V., sinds 1905, is gevestigd in Hengelo en Enschede. Erik-Jan Giesen is de huidige eigenaar van de stijlvolle winkels met meer dan 60 merken uit het midden- en hoog segment. Ten Eekelder is erkend hofleverancier dat betekend dat het koninklijk hof wordt bedient. De vestiging in Enschede bestaat sinds 2008 en is in 2017 verhuisd, met een complete restyling van de winkel, naar de Langestraat. Ten Eekelder is een familiebedrijf dat zich in de markt zet als een gastvrij bedrijf met vakkundige- en klantgerichte bediening. Eerlijk advies staat voorop.  

Het ontstaan van het familiebedrijf Ten Eekelder Schoenen

Ten Eekelder Schoenen is een schoenenwinkel met een geschiedenis van 115 jaar. In 1905  begonnen vader en zoon, Willem en Bernard Ten Eekelder, een schoenenwinkelwinkel annex schoenmakerij gevestigd, tot op heden, naast de St. Lambertuskerk gelegen in Hengelo. De focus van Ten Eekelder Schoenen lag op het maken van schoenen-op-maat en reparaties. Rond de 2e wereldoorlog is dit drastisch veranderd doordat de inwoners van Hengelo vluchtten uit de stad en schoenen gingen op de bon. Het prachtige historische pand is gelukkig bespaard gebleven tijdens de oorlog. Na de oorlog startte de familie Ten Eekelder weer moeizaam en langzaam met het produceren van schoenen. 

In 1945 ging Willem Ten Eekelder op zoek naar een geschikte opvolger. Na contact te hebben gehad met een schoenenfabriek waar nauw mee samen werd gewerkt, kwam er een vertegenwoordiger op bezoek. De vertegenwoordiger is op zoek gegaan binnen zijn klantenkring en nam contact op met Jan Giesen. In 1945 werd Jan Giesen in dienst genomen door de firma B. Ten Eekelder. Het was een grote stap voor hem om een klein dorp à vierduizend inwoners in te ruilen voor een dorp met vijfenveertigduizend inwoners. Ondanks dat voelde hij zich snel thuis bij Ten Eekelder door de goede vakopleiding gevolgd vanuit het bedrijf van zijn vader en de benodigde diploma’s. De voorraad in 1947 was nog steeds mager en daarom nam het bureau voor huiden en leder in Amsterdam maatregelingen. Vanuit dumpvoorraden kwamen Amerikaanse legerschoenen op de markt die zonder bon gekocht konden worden. Dat zorgde voor een complete run op de legerschoenen. Er waren weer inkomsten voor het bedrijf en in 1948 werd J.W. Giesen mede-eigenaar van de firma B. In 1955 nam de laatste van de familie Ten Eekelder afscheid van de schoenenwinkel.

De verbouwing van Ten Eekelder

Begin jaren ’60 werd er flink verbouwd, zo werd de pui aanzienlijk verbreed, een nieuw magazijn gebouwd en bredere etalages gerealiseerd. Eind jaren ’60 heeft de schoenmakerij plaatsgemaakt voor extra verkoopruimte.  In die jaren werd er ook een extra speciaalzaak geopend in het centrum van Hengelo. Deze werd gerund door Ad Giesen, de broer van Jan Giesen. De zoon van Jan Giesen, Willem, bewandelde hetzelfde vakgebied en nam zijn intrede binnen het bedrijf Ten Eekelder. Toen Jan Giesen 65 jaar werd stapte hij uit het bedrijf Ten Eekelder. Zijn opvolger was Jeroen Giesen, de jongste zoon van Jan. Willem en Jeroen hielden vanaf dat moment de zaak draaiende.

In de speciaalzaak van Ten Eekelder draaide het om comfortschoenen en maatwerk. Dit filiaal werd gerund door Antoon Koopman, Ad Giesen en Jan Schothuis. Begin jaren ’80 ging Antoon Koopman met pensioen en overleed Ad Giesen. Jan Schothuis hield de zaak draaiende maar in de jaren ’90 werd het pand verkocht. De speciaalzaak verdween en de focus ging uit naar het filiaal naast de Lambertuskerk. 

 

Het DNA van Ten Eekelder Schoenen

Het DNA van Ten Eekelder is in de 115 jaar weinig verandert. De focus ligt op het verkopen van luxueuze heren- en damesschoenen, tassen en accessoires. Zoals hierboven te lezen, is er veel veranderd in de afgelopen jaren. Toen Willen en Jeroen eigenaar waren van Ten Eekelder werden er dames- en herenschoenen verkocht en kinderschoenen. In 2005 heeft de Zoon van Willem, Erik-Jan, het stokje overgenomen en focust zich op dames- en herenschoenen en heeft afscheid genomen van kinderschoenen. 3 jaar later is er een extra vestiging geopend in Enschede waar een vergelijkbare collectie wordt aangeboden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën