Hoe de beste strandlakens en handdoeken te kiezen

We zijn allemaal opgegroeid met de gebruikelijke katoenen handdoeken thuis, maar las je hebt deelgenomen aan sporten, zoals zwemmen, surfen, stand-up paddle-boarding, duiken, waterpolo, kajakken of backpacken, ben je waarschijnlijk veel verschillende soorten sporthanddoeken, gymhanddoeken en andere technische handdoeken tegen gekomen. Denk ook aan compacte reishanddoeken!

In dit artikel komen we enkele verschillende handdoek stoffen en materialen tegen, waarom ze voor handdoeken worden gebruikt en hoe jij de beste strandlakens of handdoeken kiest voor jouw behoeften. Of het nu gaat om zwemmen, reizen, kamperen, sporten of gewoon een hoge intensiteit loungen aan het strand of bij het zwembad. 

Katoenen handdoeken

Hotelhanddoeken en spahanddoeken zijn meestal katoenen handdoeken vanwege de luxe en het comfort dat ze bieden, en omdat compactheid en draagbaarheid hier geen factoren zijn. Katoen is goedkoper te vervangen en kan keer op keer worden gebleekt, wat de meeste synthetische vezels niet aankunnen. Gewone huishoudhanddoeken zijn gemaakt van katoen en geweven in badstof, wat een stof betekent met kleie lusjes die lijken op een vloerkleed, maar dubbelzijdig zijn. 

Strandlakens zijn meestal gemaakt van velours, dat is gewoon een katoenen handdoek van badstof met de lussen aan één kant afgescheurd. Ze zijn minder opgezwollen (compacter) dan volledig badstof en de geschoren platte kant is handig om te ontwerpen.

Het nadeel van katoenen handdoeken bij het zwembad, de sportschool of op reis is dat ze erg zwaar worden als ze nat (en koud) zijn en lang drogen (het vermogen om water vastte houden is waarom we katoen gebruiken voor badstof, dus droge tijd is een beetje een vangst). Een ander nadeel van badstof katoenen strandlakens is dat ze ook met velours veel zand kunnen oppakken, omdat de luszijde op het zand wordt gebruikt.

Microfiber strandlakens en reishanddoeken

Microvezelhanddoeken zijn gemaakt van microvezel, wat eigenlijk verwijst naar elke vezel die kleiner is dan de diameter van een zijden draad. Microvezelhanddoeken zijn meestal gemaakt van een mix van polyester/polyamide. Er zijn talloze voordelen van deze vezels ten opzichte van katoen. Wat badstof betreft, de grootste reden waarom polyester/polyamide microfiber wordt gebruikt, is vanwege het absorptievermogen dat het gevolg is van het materiaal en de feitelijke structuur van de microvezel, waardoor het een enorm oppervlak krijgt. Dat wil zeggen een zeer groot absorberend oppervlak waarin interactie met water.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën