Op tijd beginnen met sparen voor pensioen

Sparen voor pensioen is meer dan ooit aan de orde van de dag, ook zeker voor vrouwen. Helemaal als je ernaar uitkijkt om niet langer te hoeven werken dan nodig, is het zaak om zo snel mogelijk een mooi spaarplan op te maken. Je wilt natuurlijk niet dat je, eens je de stap gezet hebt, op je beslissing moet terugkeren omdat het financieel niet haalbaar blijkt. Gelukkig zijn er verschillende zaken die je kunt ondernemen om net dit te vermijden.

Wat je zeker moet weten voor je pensioen

Voor je ook nog maar kunt denken aan het langverwachte moment dat je van je pensioen kunt genieten, zijn er enkele zaken die je niet uit het oog mag verliezen. Zo kun je van pensioenchecker gebruik maken om na te gaan wanneer je precies kunt stoppen met werken, hoeveel je pensioen zal bedragen en wat je aan dat bedrag kunt toevoegen door voor je pensioen te sparen.

Hoe kun je een extra inkomen opbouwen en sneller stoppen met werken?

Sneller stoppen met werken, het klinkt voor veel mensen als een droom. Toch kan die droom ook werkelijkheid worden als sparen voor je pensioen vroeg genoeg op je planning staat. Je zou ervan versteld staan wat een mooie reserve je kunt opbouwen in de loop van de jaren als je het maar een beetje slim en doordacht aanpakt. De meest gebruikte manieren hiervoor vind je hieronder alvast even voor je op een rijtje gezet.

Sparen voor pensioen door middel van pensioenproducten

Sparen voor pensioen door middel van pensioenproducten is een populaire en veelgebruikte manier om een financiële zekerheid op te bouwen. Maandelijks of jaarlijks kun je in bij je bank of verzekeringsmaatschappij een bedrag storten en eenmaal je op pensioen bent, zal je maandelijks een deel van dit fonds overgemaakt worden als extra inkomen. Hoeveel dit maandelijks bedrag zal zijn, hangt natuurlijk af van hoeveel je kon sparen. En handige tip, bereken hoeveel je maandelijks wil ontvangen, hoeveel jaar je nog kunt sparen en je komt vanzelf op het bedrag dat je in die tijd nog moet zien te storten.

Sparen voor pensioen door te beleggen

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf op eigen initiatief te sparen voor je pensioen los van de specifieke pensioenproducten. Tal van beleggingsproducten en zelfs een klassieke spaarrekening kunnen hiervoor prima dienst doen. Wel moet je dan jezelf de discipline kunnen opleggen om dit geld ook daadwerkelijk opzij te houden tot je met pensioen gaat. Omdat deze producten geen einddatum kennen, zou het verleidelijk kunnen zijn hier vroeger al een deel van op te nemen om andere plannen te realiseren.

Sparen voor pensioen door extra te werken

Sparen voor pensioen kun je ook doen door tijdens je loopbaan extra te werken en het daarmee verdiende geld opzij te zetten. Een bijbaan is bijvoorbeeld een mogelijkheid of je kunt ervoor kiezen, als je deeltijds werkt, om gedurende enkele jaren je aantal te presteren uren te verhogen. Met het geld dat je zo kunt sparen, kun je jezelf later een maandelijks extraatje toekennen vanuit deze opgebouwde reserve. Het vraagt dan wel een zekere inspanning tijdens je loopbaan, maar het loont wel de moeite later. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën