Vrouwen en chocolade

Denk je dat je verslaafd bent aan donker, zacht en zoet? Je bent niet alleen.

Je weet hoe het gaat: je zit aan je bureau of op de bank en je krijgt plotseling zin in iets van chocola, zoals Belgische pralines die je bij de Belgische pralines groothandel hebt gekocht. Uit ervaring uit het verleden weet je dat als je het verlangen niet bevredigt, het je snel zal verteren en je niet aan iets anders kunt denken totdat je krijgt wat je wilt.

Dus waarom zou je ertegen vechten? Verlangen naar voedsel wordt niet volledig begrepen, maar er zijn zeker psychologische voordelen aan ’toegeven’, zolang je het maar niet overdrijft. De soorten voedsel waar we naar hunkeren, kunnen onze geest opbeuren, onze zenuwen kalmeren en onze stemmingen stabiliseren. Dat is iets dat gezonde voedingsmiddelen gewoonlijk niet zo goed doen. Zeldzaam is het bericht dat vrouwen (of mannen trouwens) hunkeren naar roergebakken tofu of een gestoomde artisjok!

Er zijn hele boeken geschreven over het onderwerp vrouwen en hunkeren naar chocolade, onderzoeken hebben aangetoond dat chocolade het meest begeerde voedsel is onder Nederlandse vrouwen, en onderzoekers hebben ontdekt dat troostmaaltijden zoals chocolade voedingsstoffen kunnen leveren die het hormonale systeem van een vrouw naar behoren laten functioneren en de hersenen chemicaliën in balans.

Premenstruele onbedwingbare trek komt veel voor bij vrouwen en fysiologisch weten we dat de niveaus van de ‘feel good’ chemische serotonine in de hersenen laag zijn in dit stadium van de cyclus. Chocolade en andere vette, koolhydraatrijke voedingsmiddelen veroorzaken de aanmaak van meer serotonine. Onderzoekers zeggen ook dat zich overgeven aan zoet en vet voedsel ook de afgifte van endorfines veroorzaakt, hersenchemicaliën die je helpen je kalm te voelen. Endorfines zijn verantwoordelijk voor de ‘high’ die u kunt voelen als u krachtig traint, verliefd wordt of chocolade eet.

Als u zich vaak overgeeft aan chocolade, maar ook controle heeft over uw gewicht en gezondheid, klinkt dat niet als een probleem. Maar als uw onbedwingbare trek in chocolade niet onder controle is, waardoor u zich te veel overgeeft, kan er reden tot bezorgdheid zijn. Hunkeren wordt een probleem als ze ertoe leiden dat u regelmatig te veel eet. Als u een emotionele eter bent en uw onbedwingbare trek leidt tot eetbuien of gewichtstoename, kunt u proberen ze onder controle te houden.

Je kunt proberen jezelf af te leiden totdat de drang verdwijnt, maar dat werkt niet voor iedereen of elke keer dat je een verlangen krijgt. Oefening geeft dezelfde ‘feel good’-hersenchemicaliën vrij als chocolade, dus je zou naar de sportschool kunnen rennen, maar dat is niet altijd handig. Als je verlangens het gevolg zijn van echte honger, kun je hun frequentie misschien verminderen door ervoor te zorgen dat je elke dag binnen vier uur na elkaar drie volledige, uitgebalanceerde maaltijden eet en je maaltijden aanvult met geplande snacks. Door op deze traditionele manier consequent te eten, zorgt u ervoor dat u de hele dag door voldoende calorieën binnenkrijgt, zodat u geen honger krijgt en uw bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Een recente studie, gepubliceerd door psychologen van de McGill University in Montreal, die zich richtte op mindfulness-technieken en hunkering naar chocolade, ontdekte dat de mindfulness-vaardigheid die het meest effectief is in het verminderen van hunkeren, bekend staat als desidentificatie. Disidentificatie houdt in dat je jezelf van een afstand observeert, objectiever, zoals anderen je zouden observeren, en zonder oordeel. Je observeert eenvoudig de feiten en in plaats van tegen jezelf te zeggen ‘ik ben gestrest (verdrietig, eenzaam, boos)’ zeg je tegen jezelf: ‘ik voel me gestrest’ (verdrietig, eenzaam, boos). Het idee is om te erkennen dat je niet wordt bepaald door je gevoelens, je hebt gewoon gevoelens die slechts een klein deel uitmaken van wie je bent. En terwijl jij, de persoon, hetzelfde blijft, zijn je gevoelens vluchtig; ze zullen voorbijgaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën