Waarom steeds meer mensen veganistisch zijn

Veganisme werd ooit afgedaan als een zoveelste dieettrend, maar met plantaardige diëten die de afgelopen jaren in populariteit zijn gestegen, is veganistisch eten de mainstream geworden. Veganisme is niet langer een belachelijk concept; het wordt geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, het is milieubewust en red dierenlevens. Kortom, een progressieve beweging naar een groenere manier van leven.

Veganisme is een trend die alleen maar meer zal doorzetten

Volgens de statistieken kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om de trend te negeren; tussen 2016-2017 is de verkoop van plantaardige voedingsmiddelen in het met 1.500% gestegen. Zelfs thuis hebben we steeds meer veganistische familieleden en vrienden.

Zelfs degenen onder ons die niet bereid zijn om volledig veganistisch te worden, voegen meer plantaardig voedsel toe aan hun dieet. Misschien is hierdoor de mentaliteit ten opzichte van veganisten drastisch verbeterd, waarbij veel mensen aangeven dat ze veganisten respecteren voor hun levensstijl.

Maar is het eigenlijk gewoon milieubewustzijn zijn en een gezonde levensstijl willen handhaven, dat de populariteit van veganisme heeft vergroot? Kijkend naar de resultaten van Veganuary 2020, een beweging die mensen uitdaagt om zich aan te melden om een maand veganistisch te eten, was de belangrijkste reden waarom mensen zich aanmelden; dierenrechtenleed (43%). Dit werd gevolgd door 39% van de mensen die zich aanmeldden om gezondheidsredenen en 10% die zei dat dit om milieuredenen was.

Social media en Veganisme

Wellicht speelt ook social media een rol; volgens The Independent is het aantal Google-zoekopdrachten naar ‘veganistisch’ gestegen in lijn met het aantal zoekopdrachten naar ‘Instagram’. In een wereld waar we graag foto’s maken van onze maaltijden en deze delen op social media, is het niet moeilijk te geloven dat Instagram heeft geholpen bij het verspreiden van talloze felgekleurde veganistische gerechten en vegan producten om de voorheen slecht gekoesterde reputatie van niets anders dan bladeren te helpen verbeteren.

Met experts die een ‘plantaardige revolutie’ voorspellen in 2020, laten we eens kijken naar enkele van de grootste veganistische voedingstrends die onze restaurantmenu’s en schappen in de supermarkt hebben veroverd:

Veganistische desserts, ijs en gebak op veganistische manieren terugbrengen. Ben en Jerry’s hebben drie heerlijke veganistische ijsjes uitgebracht: Chocolate Fudge Brownie, Chunky Monkey en Peanut Butter en Cookies zullen zeker een hit worden bij zowel veganisten als niet-veganisten!

Gefermenteerd voedsel, hoewel ze misschien niet het meest heerlijke beeld oproepen, komt op grote schaal in de voedseltrends. Denk aan kleurrijke kimchi en tempeh met nootachtige smaak. Vegan chips, zoals pastinaakchips en zoete aardappelchips, zorgen voor een gezondere optie dan normale aardappel. Eetbare bloemen, om je maaltijd Instagramwaardig te maken!

De next step

De volgende stap is dat restaurants en voedingsbedrijven meer veganistische opties gaan aanbieden. De markt is er zeker, en restaurants en supermarkten pikken langzaam de potentiële winst op die kan worden behaald door zich te richten op veganisme.

Overschakelen naar een veganistisch dieet is gunstig voor je gezondheid. Een nieuwe studie werd onder de aandacht gebracht door The Guardian, waarin werd verteld dat het idee van “vijf stuks per dag” voor groente- en fruitconsumptie helaas niet helemaal juist is. In feite adviseert de studie van het Imperial College London 10-per-dag! De nu aanbevolen 800 g groenten en fruit per dag zou hartaandoeningen, beroertes en vroegtijdige sterfgevallen helpen verminderen. Door de week een paar veganistische maaltijden te eten, of helemaal over te schakelen op een veganistisch dieet, zou dit gezonde doel zeker helpen bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën