Waarom u last heeft van urineverlies

Wanneer u voor het eerst geconfronteerd wordt met ongewenst urineverlies kan u hier erg van schrikken. Het kan onder andere gevoelens van schaamte en onmacht bij u losmaken. Buiten de emotionele effecten die het teweegbrengt is het ook lichamelijk geen pretje wanneer dit u overkomt. Gelukkig zijn er manieren waarop u het urineverlies kunt beperken of zelfs kunt verhelpen. Dit kan met de producten van TENA Lady, maar voorkomen is natuurlijk beter.

 

U vraagt zich wellicht af waardoor uw urineverlies eigenlijk wordt veroorzaakt. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Urineverlies kan namelijk veel verschillende, mogelijke oorzaken hebben. Urineverlies kan ook optreden naar aanleiding van een combinatie van verschillende factoren. Meestal komt urineverlies voor bij de wat oudere populatie en geven vrouwen vaker aan dat zij hier last van hebben dan mannen. Hieronder worden enkele veelvoorkomende oorzaken van urineverlies toegelicht.

 

Urineverlies veroorzaakt door zwangerschap

Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens een zwangerschap plotseling last krijgen van ongewenst urineverlies. Bij deze relatief jonge groep is het urineverlies vaak echter van tijdelijke aard. Doordat de hormoonhuishouding verandert in deze periode verzwakken bepaalde spieren die gebruikt worden om urine binnen te houden. Naarmate de zwangerschap vordert zorgen de orgaanverschuivingen en de baby er ook nog eens voor dat er druk op de blaas wordt uitgeoefend, waardoor er aandrangincontinentie kan ontstaan. Wanneer de zwangerschap voorbij is en de hormoonhuishouding weer normaal is, kan deze vorm van incontinentie verdwijnen. De bevalling kan echter ook nog roet in het eten gooien en incontinentie veroorzaken.

 

Urineverlies veroorzaakt door een bevalling

Na een bevalling raken de bekkenbodemspieren meestal verslapt. Dit is weer een andere

oorzaak van ongewenst urineverlies. Het is dan namelijk moeilijker om urine in te kunnen houden. Gelukkig vallen deze spieren te trainen. Vrouwen die net zijn bevallen krijgen vaak het advies om iedere dag wat oefeningen uit te voeren die ervoor dienen om de bekkenbodemspieren te versterken. Vaak is deze vorm van urineverlies dan ook van tijdelijke aard.

 

Urineverlies in verband met ouderdom

Naarmate we ouder worden raken onze spieren steeds zwakker. Wanneer onze bekkenbodemspieren verslappen, veroorzaakt dit ongewenst urineverlies. Ook kan de blaas zelf verzwakt raken. Door uitdroging van slijmvliezen in de plasbuis kan ook urineverlies sneller optreden.

 

Veel oudere mannen krijgen vroeg of laat last van een vergrote prostaat. Urineverlies die verband houdt met de prostaat. Wanneer dit zich voordoet, kan dit het plassen bemoeilijken of kan het er juist voor zorgen dat er overmatig moet worden geplast. In de meeste gevallen is een vergrote prostaat geen aanleiding om te denken dat er sprake is van prostaatkanker. U hoeft zich dus ook bij een vergrote prostaat niet per definitie zorgen te maken.

 

Wanneer moet u zich dan wel zorgen maken?

Hoewel urineverlies in de meeste gevallen geen ernstige gevolgen voor u zal hebben, is het wel altijd verstandig om contact op te nemen met uw huisarts wanneer u voor het eerst merkt dat u urine verliest. Urineverlies wordt namelijk wel altijd veroorzaakt door onderliggende kwaaltjes. Het is dan prettig om te weten of er sprake is van een medisch noodgeval, of niet.

 

In sommige gevallen is het van groot belang dat u zo snel mogelijk een arts raadpleegt. Een voor de hand liggende reden om contact op te nemen met uw huisarts is als u bijvoorbeeld bloed in uw urine vindt of pijn voelt bij het plassen. Dit hoeft evengoed niet te betekenen dat er iets ernstigs met u aan de hand is, maar het is goed om bijvoorbeeld ziektes zoals kanker uit te kunnen sluiten, of om infecties, of urinewegstenen vast te stellen, zodat u hiervoor behandeld kunt worden.

 

In het geval dat u uw urineverlies helemaal niet aan voelt komen, dan is het ook verstandig om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Dit kan namelijk wijzen op een afwijking in uw zenuwstelsel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën