DNA-test bij zwangerschap

DNA-test bij zwangerschap

Het grote woord is eruit, een kindje op komst! Hierbij is het natuurlijk van belang dat je een gezonde zwangerschap doorgaat en dat je ongeboren kind gezond de wereld inkomt. Dit is niet vanzelfsprekend en daarom is er een mogelijkheid om rond de elf weken zwangerschap te kijken of het ongeboren kind een ziekte of een afwijking heeft. Er zijn verschillende testen om dit uit te wijzen en zeker als er eventuele ziektes in de familie voorkomen is het verstandig om dit vast te stellen. Het vaststellen hiervan wordt ook wel prenatale diagnostiek genoemd. 

Prenatale diagnostiek

Een korte uitleg over prenatale diagnostiek is zeker nodig om te beslissen of jij en je partner hier klaar voor zijn. Met diverse onderzoeken kan een arts nagaan of uw kind een aangeboren afwijking of een aandoening heeft. Zo’n onderzoek gaat niet zomaar, u wordt eerst gescreend door een gespecialiseerde arts of u in aanmerking komt voor de diagnostiek. Er wordt hierbij gekeken naar eventuele aandoeningen in de familie, een eerder geboren kindje en eventuele miskramen in het gezin. De test kan uitgevoerd worden via een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of een uitgebreid echo-onderzoek en de kosten hiervan worden vaak vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. 

Nu ook voor de zwangerschap?

Tegenwoordig is het ook mogelijk om voor de zwangerschap te checken op eventuele gen afwijkingen en sinds 2018 heeft Nederland hiermee een échte primeur te pakken. Maar goedkoop is het niet! De kosten hiervan zijn rond de 950 euro en dit kan bij de huisarts gedaan worden. Deze kosten worden overigens niet vergoed vanuit je verzekering. Op basis van bloedonderzoek bij de beide partners kan er worden bepaald of er sprake is van een overdraagbare erfelijke ziekten. Het kost wat, maar de test biedt wèl de mogelijkheid om goed voorbereid aan een zwangerschap te beginnen. 

DNA test afkomst

Naast een DNA-test gebaseerd op afwijkingen, is het ook mogelijk om te kijken naar de afkomst van het ongeboren kind. Je kunt er bijna niet omheen met de hoeveelheid advertenties, maar een DNA test afkomst is nu erg populair in Nederland. Er is wel wat onrust hierdoor ontstaan, want heeft zo’n test nou wel eigenlijk zin? Veel aanbieders wekken de indruk dat ze aan de hand van het DNA allerlei zaken kunnen achterhalen die toch discutabel lijken, zoals het achterhalen van het leefgebied van de voorouders bijvoorbeeld, maar gaat dit wel zo makkelijk? Om een uitkomst van een test zo betrouwbaar mogelijk te maken is van belang om van tevoren goed onderzoek te doen welke test je aanschaft, maar wanneer je hier een goede keuze in weet te maken is het zeker de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën