Hoe bereid ik mezelf goed voor op een zoek aan de sauna

Hoe bereid ik mezelf goed voor op een zoek aan de sauna

Je eerste bezoek aan de sauna kan een spannende ervaring zijn. De meeste personen maken zich echter vooraf drukker dan dat nodig is. Ze vinden het spannend om zichzelf bloot te geven en zich tussen allemaal naakte mensen begeven. Na een dagje in sauna komt echter iedereen ontspannen naar buiten en ben je weer helemaal opgeladen.

Wat moet ik meenemen?

Er zijn een aantal praktische zaken die je in de sauna nodig hebt. In veel sauna’s kan je deze benodigdheden kopen of huren. Je kan het natuurlijk ook zelf meenemen om een klein beetje op de kosten te letten. Zorg in ieder geval dat je volgende spullen hebt:

 • Een badjas
 • Badslippers
 • Een badlaken. Dit laken heb je nodig als je ergens gaat liggen
 • Handdoeken. De handdoeken gebruik je om jezelf mee af te drogen. We raden om er twee mee te nemen
 • Flesje water. Hier denken helaas niet veel mensen aan. In de sauna verlies je een hoop vocht. Hierdoor kan je wat flauwtjes worden of zelfs daadwerkelijk flauwvallen. Zorg dat je voldoende drinkt.

Eerste keer een badkleding dag bezoeken

Mocht je het eerste bezoek echt heel spannend vinden, dan zijn er mogelijkheden om een badkleding dag te bezoeken. Deze dagen zijn door de sauna’s in het leven geroepen om de drempel voor het bezoeken van de sauna wat te verlagen. Toch hebben de meeste mensen de beste ervaring op de reguliere dagen.

Dit komt omdat het lichaam gaat transpireren om af te koelen. Badkleding zit voor dit proces eigenlijk in de weg. Ook is het minder hygiënisch omdat zweet en andere afvalstoffen achter blijven. Niet alleen voor jezelf is dit minder fris, ook voor andere gasten.

Hoe ziet een rondje sauna eruit?

Om lekker tot rust te komen is er een zogenaamd ‘saunarondje’. Door je aan deze volgorde te houden kom je heerlijk tot rust.

 1. In het kader van de hygiëne begin je altijd met een douche om het vuil dat op het lichaam zit af te spoelen.
 2. Neem daarna een voetenbad. Hierdoor kan je lichaam aan de temperatuur in de sauna wennen. Dit helpt ook tegen het flauwvallen.
 3. Je kunt nu lekker in de sauna gaan. Blijf maximaal 15 minuten in de sauna. Gebruik de hiervoor bestemde zandlopers die in de cabines hangen. Hierdoor kan je de tijd in de gaten houden.
 4. Als je uit de cabine stapt neem je douche waardoor je lichaam al wat af kan koelen. Ook spoel je de vuiligheid en zweet van je lichaam af.
 5. Hierna kan je in een dompelbad stappen. Hiermee sluit je het afkoelingsproces af. Doordat dit een bad is, is het belangrijk dat je van tevoren gedoucht hebt!
 6. Je kan nu lekker gaan liggen en even de ogen dichtdoen om tot rust te komen en je voor te bereiden op een nieuwe saunaronde.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën