Waarom is een spiraal plaatsen zo populair?

Heel wat vrouwen denken aan een spiraal plaatsen tijdens hun zoektocht naar een geschikte vorm van anticonceptie. Het moet dan ook gezegd dat het laten plaatsen van een spiraaltje enkele niet onbelangrijke voordelen met zich meebrengt. Voor veel vrouwen is één van de belangrijkste voordelen terug te vinden in het feit dat men de anticonceptie niet kan vergeten. Op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van de pil is dat uiteraard wel mogelijk. Daarnaast heeft ook een mogelijke ziekte geen directe invloed op het functioneren van de spiraal als anticonceptiemiddel. Ook dat is bij de pil uiteraard wel even anders. Overweegt u ook om een spiraal te laten plaatsen, maar zou u graag toch eerst nog wat meer te weten willen komen over de precieze voordelen waar u op kunt rekenen? In dat geval is het meer dan de moeite waard om even de onderstaande informatie door te nemen. 

 

 • Welke spiraal wilt u graag laten plaatsen? 

 

In het bijzonder veel jonge vrouwen zijn er zich vaak niet of slechts beperkt van bewust dat een spiraal plaatsen op verschillende manieren kan gebeuren. Het is namelijk zo dat er in de praktijk geen sprake is van slechts één soort spiraal, maar wel van meerdere soorten. We maken bij een spiraal plaatsen dan ook steeds een onderscheid tussen: 

 

 1. De koperspiraal; 
 2. De hormoonspiraal; 

 

Veel mensen gaan er vanuit dat beide spiraaltjes over dezelfde werking beschikken. In zekere zin is dat natuurlijk ook zo, want ze zorgen er beiden voor dat u niet zwanger kunt worden, maar toch zijn de eigenschappen van deze beide spiraaltjes wel degelijk verschillend. 

 

 • De voordelen van een koperspiraal plaatsen 

 

Denkt u er in eerste instantie aan om een koperspiraal te laten plaatsen? In dat geval zijn er verschillende specifieke voordelen waar u op kunt rekenen. Dit type van spiraal plaatsen zorgt er dan ook voor dat u kunt rekenen op de voordelen zoals hieronder opgesomd. 

 

 1. Deze spiraal plaatsen garandeert u een ongelofelijke betrouwbaarheid; 
 2. U moet eigenlijk slechts zeer beperkt aan uw anticonceptie denken; 
 3. Het koperspiraaltje brengt geen extra risico op trombose met zich mee; 
 4. Een koperspiraaltje plaatsen kan ook gebeuren als noodanticonceptie; 
 5. Ook dames die borstvoeding geven kunnen gebruikmaken van een koperspiraaltje; 

 

Dit type van spiraaltje plaatsen zorgt er in de praktijk wel voor dat u tijdens de eerste maanden last kunt hebben van vervelende bijwerkingen. Het gaat hierbij dan onder meer om langere menstruatieperiodes en om extra of tussentijds bloedverlies. Ook buikpijn kan eventueel optreden. Let op! Een spiraal plaatsen biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Daarvoor blijft het dragen van een condoom dan ook absoluut aan te raden!

 

 • De voordelen van een hormoonspiraal plaatsen

 

Bovenstaande heeft reeds duidelijk gemaakt dat de voordelen bij een spiraal plaatsen afhankelijk kunnen zijn van het soort spiraal waar gebruik van wordt gemaakt. Kiest u liever voor het gebruik van een hormoonspiraal in plaats van een koperspiraal? In dat geval kunt u rekening houden met de voordelen zoals hieronder voor u op een rijtje gezet: 

 

 1. De hormoonspiraal is ongelofelijk betrouwbaar; 
 2. Uw anticonceptie vraagt nog maar weinig van uw aandacht; 
 3. De menstruatie verloopt na een hormoonspiraal plaatsen heel wat minder pijnlijk; 
 4. Nadat de spiraal is verwijderd kunt u meteen terug zwanger worden; 
 5. Ook dit type van spiraal plaatsen zorgt niet voor een groter risico op het krijgen van een trombose;

 

Bent u dus met andere woorden nog op zoek naar een potentieel interessante vorm van anticonceptie? In dat geval kan een spiraal plaatsen het overwegen zeker waard zijn!

 

Kijk voor meer informatie over de behandeling op mcwetering.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën