Vermoeide ogen op kantoor

Bij veel kantoorbanen zit je de hele dag achter een beeldscherm. Dit komt al gauw neer op zo’n 8 uur per dag en daar zijn onze ogen niet voor gemaakt. Misschien herinner je je nog dat je moeder vroeger zei dat je vierkante ogen zou krijgen als je de lang televisie keek. Hoewel dat gelukkig een fabel is, zit er zeker een belangrijke boodschap in: kijk niet te lang achtereen naar een scherm! Maar hoe doe je dat als je de hele dag met een computer moet werken? In dit artikel lees je een paar handige tips.

20-20-20 regel

Het grootste probleem van lang naar een beeldscherm staren, is dat er te weinig onderbrekingen zijn. Afwisseling is erg belangrijk voor je ogen. Daarom raden veel artsen en opticiens de 20-20-20 regel aan. Dit houdt in dat je elke 20 minuten 20 seconden moet wegkijken naar een object op een afstand van 20 voet (dit is een Engelse lengtemaat en komt ongeveer overeen met 6 meter). Als je dit een hele dag volhoudt, zul je merken dat je ogen minder vermoeid raken. Als je denkt dat je het gaat vergeten, kun je een wekker zetten die elke 20 minuten een melding geeft.

Aanpassingen aan het beeldscherm

Als je op de juiste afstand van je beeldscherm zit, dan zit er 50-70 cm tussen je ogen en het scherm. Niet alleen de afstand, maar ook de helderheid is belangrijk om goed in te stellen. Zorg dat je de helderheid aanpast aan de hoeveelheid licht in de ruimte. Bij fel daglicht, kun je je scherm gerust fel zetten, zodat je alles goed kunt zien. Maar is het om je heen al wat donkerder, zet de helderheid dan wat lager. Verder kun je een kleurenfilter installeren. Dit filter haalt het blauwe licht eruit en zorgt voor warmere tinten, zoals oranje en geel. Zo krijg je minder snel hoofdpijn en vermoeide ogen.

Zorg voor genoeg afwisseling

Als laatste is het belangrijk om zo veel mogelijk afwisseling te zoeken. Heb je ook werkzaamheden die niet op een scherm plaatsvinden? Zet deze werkzaamheden dan in als afwisseling. Zorg ook dat je af en toe even om je heen kijkt of een stukje loopt, bijvoorbeeld om koffie te halen voor jezelf en je collega’s. Zo blijven jij, je collega’s en je ogen blij!

Een bril of lenzen

Als al deze tips niet werken, dan is er misschien iets anders aan de hand. Het zou kunnen dat je ogen achteruit zijn gegaan en dat je dus een bril of lenzen nodig hebt. Je kunt dit herkennen aan de volgende symptomen: wazig zicht, snel hoofdpijn en moeite met scherpstellen. Voor allerlei verschillende oogproblemen zijn verschillende oplossingen, zoals multifocale lenzen, leesbrillen en enkelvoudige brillen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën