Hoogsensitiviteit bij vrouwen

Hoogsensitiviteit als eigenschap is niet te verwarren met de emotie “gevoeligheid”. Hoogsensitiviteit betekent dat men gevoelig is voor de prikkels uit de omgeving en personen. Dit wil zeggen dat men als het ware alles opslorpt uit de omgeving zoals geluiden, bewegingen, stemmingen of geuren. De meesten zijn er zich zelf niet bewust van, dat ze de omgevingsprikkels waarnemen en opslaan. Meestal worden ze er later in hun leven mee geconfronteerd als ze niet goed meer slapen of ziek worden. Als men niet echt weet hoe mee met hoogsensitiviteit om te gaan kan het vaak een last worden. Vaak wordt hoogsensitiviteit gezien als een klacht of , in plaats van een kracht. Men kan stellen dat 10 tot 20 procent van de bevolking deze eigenschap heeft, meestal vrouwen.

Wat zijn de symptomen van hoogsensitiviteit?

De meeste symptomen van hoogsensitiviteit bij vrouwen zijn herkenbaar. Prikkelbaar worden, een onrust vanbinnen krijgen, een verhoogde hartslag, niet echt op je gemak voelen zijn allemaal tekenen dat men overprikkeld wordt door triggers van buitenaf. Men voelt de mensen aan en hun stemmingen, wat een hele uitdaging is om daar mee om te gaan. Meestal zijn de sociale contacten of uitstappen veelal overweldigend door de mix van hetgeen wat men waarneemt en hetgeen wat men opslorpt. Deze brengen dan ook bij de meesten verwarring, verkeerde communicatie of zelfs aan jezelf twijfelen mee. Wat op zijn beurt dan kan zorgen voor paniekaanvallen, piekeren, slechte nachtrust , verlies zelfvertrouwen, burn-out of depressies.

Hoe wapenen tegen omgevingsprikkels?

Eens men bewust is van deze mooie eigenschap, kan men een aantal dingen leren om zich te wapenen tegen de prikkels van buitenaf. Vooral het zelfvertrouwen boosten eventueel met professionele hulp , is al een stap in de goede richting.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën